Thorvaldsen Medaillen 2017

Billedkunstner
Finn Reinbothe


Det er rytmen og balancen, der gør det. Nej, det er de velkendte elementer, der gør det. Spanden, gardinstykket, lampen med den sorte bløde ledning. Nej, det er firkanten, der gør det. Den mørke firkant som svæver vægtløst i rummet – den firkant som bærer gardinstykket, spanden og lampen med den sorte ledning – den firkant som laver et lille tvist i hvert hjørne? Hvad er det egentlig, der er så pokkers godt ved Finn Reinbothes opstilling?

Måske – ja, måske er det netop spørgsmålene og tvivlen, som er nedfældet i Finn Reinbothes værker, der stimulerer os. Når banale hverdagsting bliver sat sammen på en ny og uventet, ja næsten tarvelig måde, bliver også vi og vores banale hverdag løftet op og sat frem i lyset. Vi får et reset. Vi får øje på en ny orden, en ny måde at gøre ting på og en ny måde at værdisætte på.

Finn Reinbothe er fabelagtig dygtig til netop dette. Gennem mange år har Reinbothe vist os det ene subtile værk efter det andet. Hans overflod af skabende kraft sammen med en legende nytænkning har gjort ham til en af landets og sin tids mest banebrydende kunstnere. Fra sine første æstetiske undersøgelser sammen med kollegaerne fra Leifsgade og op til de tungere udsmykninger og monumenter han arbejder med i dag – Reinbothe står urokkelig, som eneren vi alle ser op til.

For dette livslange og eminente arbejde hædres Finn Reinbothe med Thorvaldsen Medaillen.

Værker vist i forbindelse med modtagelsen