Thorvaldsen Medaillen 2024

Billedkunstner
Ann Lislegaard

Ann Lislegaards mangeårige engagement i digital teknologi har sat et tydeligt spor i alt hun berører og det har positioneret hende som den vigtigste i sit felt. Hun har, med udgangspunkt i skulpturens væsen, over flere årtier, benyttet sig af digitalt baserede medier og skabt et på én gang poetisk og kritisk univers.

Når Lislegaards kunst opleves, er det som at stå over for et smukt, uendeligt og alien-agtigt univers. Lislegaard refererer til sci-fi genren og fortolker den gennem et feministisk prisme, hvor det mulige ligger i vores  evne til at forestille os forandrede fremtidige verdensscenarier og udfordrer vores gængse tankemønstre. I Lislegaards verden ledes vi både af elektroniske edderkopper, orakler i form af talende animerede ugler og idéen om portalens eksistens som håb for fremtiden.

Lislegaards kunst spænder fra arkitektoniske udsmykninger, over offentlige monumenter til installationer med en præcis fornemmelse af samspillet mellem teknologi, lys, lyd, rum og krop, som et ekko af skulpturens væren.

Hun forener stedspecifikke referencer med det forunderlige; som i 1000-års-træet i Horten, Three Avatars i Stockholm og Habitat hos Skovsnogen. Fra dystre anskuelser over vores fatale miljømæssige fremfærd til det optimistiske i det endnu ukendte.

Lislegaards værker kan være inddragende, sociale og foranderlige møderum, hvilket påpeger den generøsitet, der ligger i hendes virke. For dette tildeles Ann Lislegaard Thorvaldsen Medaillen i 2024.