Anne Romme

Arkitekt
Stiller op til Akademiet



anneromme.com, instagram.com/findersted, instagram.com/anne_romme

Jeg stiller op som kandidat til Akademiet, fordi jeg gerne vil bidrage til at styrke de kunstneriske og kulturelle kvaliteter ved arkitekturfaget. Jeg vil gerne engagere mig i de vigtige samfundsmæssige opgaver, som Akademiet står for.

Jeg er uddannet arkitekt fra Cooper Union i New York, Princeton University School of Architecture samt Arkitektskolen i Aarhus. Jeg har en Ph.d.-grad fra Det Kongelige Akademi, Arkitektur. Jeg er ansat som lektor med forskningstid på det Kongelige Akademi, Institut for Bygningskunst og Kultur. Jeg praktiserer derudover som udøvende arkitekt, ofte i samarbejde med kunstnergruppen N55. I 2014 stiftede jeg bachelorprogrammet Finder Sted, som jeg har været programleder af indtil januar 2024.

Min faglighed og erfaring spænder vidt. Otte år i New York, undervisning og arbejde på en række forskellige tegnestuer, giver mig en solid international erfaring og et rigt globalt netværk, som jeg løbende plejer og fornyer. Efterfølgende har mine efterhånden mange år som underviser og forsker på det Kongelige Akademi har givet mig en dyb indsigt i arkitekturfagets didaktik (ikke mindst i et aktuelt, nutidigt perspektiv), opbygning af sund og progressiv studiekultur og samarbejder. Jeg er aktivt optaget af at undersøge, hvordan vores fag kan tilpasses nye generationer af unge arkitekter og tidens store problemstillinger uden at miste vores rige kulturarv af syne. Jeg arbejder aktivt for, at kvinders stemmer skal høres og deres faglige kvaliteter skal prioriteres i et traditionelt mandsdomineret fag.

Min faglige profil spænder over digital fabrikation, avanceret geometri, bio-mimetiske strukturer, design, byudvikling og boligpolitik, især selvbyg som alternativ til det etablerede boligbyggeri. Jeg er optaget af at finde modeller for hvordan arkitektur og byudvikling kan vokse frem organisk og tillade at mange stemmer blander sig.

Jeg er stærkt optaget af kunstnerisk udviklingsarbejde og lægger vægt på at kunne bygge mine projekter selv. Jeg arbejder i mange forskellige medier og skalaer – fra keramik, linoleumstryk, modeller, relieffer og tegning til drivhuse og shelters fremstillet ved digital fabrikation. Jeg arbejder altid i tætte samarbejder med kolleger.

Jeg har været med i Statens Kunstfonds Boliglaboratorium som forsker i projektet Urbant Selvbyg på Musicon, er medlem af bestyrelsen for Det Danske Institut i Athen, samt medlem af redaktionsgruppen for Magasinet Bygningskunst og Kultur.