Stiftelsesfest

Hvert forår i marts eller april afholdes Akademiets Stiftelsesfest på Charlottenborg. Festen er en årlig fejring af oprettelsen i 1754 af Det Kongelige Akademi for de Skønne Kunster.

Da Kong Frederik V i 1754 grundlagde Akademiet, gav Professor Pilo et løfte om at markere Kongens fødselsdag (den 31. marts) som Akademiets fødselsdag. Tidligere var der derfor tradition for at Stiftelsesfesterne altid blev afholdt på Kongens fødselsdag, men i de senste mange år har datoen varieret fra år til år.

Stiftelsesfesten er også en fejring af selve kunsten og dens rolle og betydning i samfundet i dag. Et væsentligt element i festen er derfor også overrækkelsen af Akademiets medaljer til de billedkunstnere og arkitekter, der – med deres kunstneriske arbejde – yder et helt særligt bidrag til vores samfund i dag.

Højtideligheden foregår i salene på Charlottenborg, og Hendes Majestæt Dronningen og kulturministeren inviteres hvert år. Der er en festforelæser og levende musik. Præsidenten fortæller i sin tale om, hvordan det forgangne år er gået, og siger tak til de mange mennesker, der har arbejdet gratis for Akademiet. Festerne er den årlige begivenhed, hvor man gør status, ser fremad og manifesterer sammenhængskraften i Akademiet.

Akademiets Stiftelsesfest blev i 2023 afholdt den 30. marts.
Læs mere om årets medaljemodtagere her

Akademiets medaljemodtagere 2023. Foto: Frida Gregersen